Millainen nyt on se paasto?

Keskiviikkona 1.3. alkoi meidän kotona uusi ihmiskoe, kun päätimme ensimmäistä kertaa kunnolla sitoutua Suureen Paastoon (Kirkkovuoden kausi Laskiaisesta Pääsiäiseen). Olemme nyt  paastonneet 40 päivää pyrkimyksenämme olla syömättä lihaa ja herkkuja. Motiivimme oli ja on koko ajan ollut hengellisen elämän syventyminen, ei niinkään fyysiset ajatukset kuten laihdutus tai jokin sellainen, joita yleisimmin tuodaan esille paastoamisen yhteydessä.  Mielessämme on ollut halu ymmärtää enemmän paaston merkityksestä ja mitä se käytännössä on.

Nämä päivät ovat olleet meille yllättävän vaikeita suhteessa siihen, miten vähän muutenkaan normaalisti syömme lihaa ja miten ajattelemme herkkujen olevan elämän ylellisyyttä. Olen yllättänyt itseni himoitsemasta varsinkin karkkeja ja pullaa milloin missäkin ja ajoittain sortuvani niiden syömiseen – joskus tajuamattani sekä ihan tietoisesti. Tämä on nostanut esiin sen, miten paljon ajattelen omia mielitekojani ja miten paljon annan niille valtaa.

Jotta tästä henkisestä taistelusta saisi jonkinlaista hengellistä antia, päätin syventyä siihen, mitä paastosta kerrotaan Raamatun sivuilla. Mieleeni nousivat maininnat vanhan testamentin henkilöiden paastoamisesta erilaisissa tilanteissa. Nehemia paastosi ja itki kuultuaan Jeruslemin tuhosta (Neh.1:4) ja samoin teki Daniel ymmärrettyään kirjoituksista, miten siinä oli tapahtunut Jumalan Jeremian kautta antama profetia (Dan.9:3). Kaikista merkittävimpänä kertomuksena muistin Jeesuksen 40 päivän paastoamisen erämaassa ennen julistustyönsä aloittamista (Matt.4).  Kun tartuin Raamattuun ja katsoin näitä tekstejä, huomasin oikeastaan pettymyksekseni, ettei paaston käytännön toteuttamisesta ole juuri mitään mainintaa. Monessa kohtaa toistuu samankaltainen ilmaus, ”hän rukoili ja paastosi”.

Hyvin nopeasti kirjoitusten kautta syntyy kuva paastosta, jossa keskeistä on ihmisen ja Jumalan välinen suhde ja tarve keskittyä siihen. Kukaan ei tunnu paastoavan itseään varten, vaan voidakseen omistautua viettämään aikaa Jumalan kanssa. Paasto tuodaan myös lähestulkoon aina esille rukouksen rinnalla aivan yhtä tärkeänä asiana. Se on yksilöllistä jumalasuhteen hoitamista, eikä muita ihmisiä varten. Tässä kohtaa alan kyseenalaistamaan, onko omasta paastosta oikeastaan sopivaa kirjoittaa, mutta jatkan rukoillen, että joku lukijoista voisi rohkaistua syventämään omaa suhdettaan Jumalaan.

Matteuksen Evankeliumissa (9:14) kerrotaan, miten Johannes Kastajan opetuslapset tulivat kysymään Jeesukselta, mikseivät hänen opetuslapsensa paastoa kuten muut, johon Jeesus antaa vertauksen kautta vastauksen: siksi että hän on heidän keskellään juuri nyt. Näin Jeesus ehkä koetti kääntää kysyjien katseen pois paaston suorittamisesta olennaisempiin asioihin, yhteyteen ja läsnäoloon. Myöhemmin  Vuorisaarnassaan  Jeesus puhuu jälleen paastoamisesta, mutta ei sen sisällöstä. Hän antaa hyvin selkeän ohjeen kääntää huomion kohti henkilökohtaista suhdetta Jumalaan.

Kun sinä paastoat, voitele hiuksesi ja pese kasvosi. Silloin sinun paastoasi eivät näe ihmiset, vaan Isäsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.
(Matt.6:17-18)

Luulen, että meille ei anneta tämän tarkempia ohjeita paaston viettoon, koska meillä on vapaus valita. Voimme omistaa aikaa Jumalan kuulemiselle aina kun sitä kaipaamme ja saamme valita, mistä luovumme sen mukaan minkä tiedämme haittaavan Jumalan kuuntelemista ja seuraamista.

Tässä tiivistettynä mitä olen oppinut:
Paasto on henkilökohtaista,  Jumalan kuutelemiseen pyhitettyä aikaa.
Paasto paljastaa meille oman heikkoutemme ja syntisyytemme.
Jumalan kuuleminen paranee, kun sille antaa tilaa.
Paasto on yhtä tärkeää kuin rukous.

Loppukevennyksenä vielä kavereidemme esittämä tulkinta Jesajan sanoista Israelin kansalle, kun niiden paasto meinasi vähän lähteä väärille urille (Jes.58).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s