Rukous – maailman aliarvostetuin ase

Jokin aikaa sitten sain hyvän muistutuksen rukouksen tärkeydestä. Eräs tuntemani henkilö oli ollut hyvin epätoivoisessa tilanteessa jo kymmenen vuotta, ja hänen elämänsä oli pyörinyt päihteiden ja pienrikollisuuden ympärillä. Hän oli ollut yksi säännöllisistä rukouskohteistani, ja etenkin aina vaikeimpina hetkinä olin pyrkinyt tuomaan hänen elämänsä Jumalan eteen. Rukouksesta oli tullut tavallaan rutiini, enkä varsinaisesti uskonut, että hänen elämänsä voisi muuttua. Pari kuukautta sitten sain kuitenkin puhelun, jossa minulle kerrottiin, että kyseinen henkilö oli yhtäkkiä tullut uskoon. Vaikka olin rukoillut hänen puolestaan jo vuosia, olin hyvin yllättynyt – ai toimiiko tämä rukous sittenkin? Vaikka ajatusten tasolla olin jo luovuttanut tuttuni suhteen, tiesi Jumala tarkkaan mitä Hän halusi tehdä.

Vaikka olen ollut uskossa jo lähes parikymmentä vuotta, huomaan usein havahtuvani siihen, että rukouselämäni on kuin huomaamatta kuivunut. Etenkin silloin kun arki rullaa suhteellisen mukavasti eikä suurempia ongelmia omassa tai läheisten elämässä ilmene, jää rukous helposti vähemmälle huomiolle. Myös silloin kun vaikeampia elämäntilanteita ilmenee, pyrin usein ensisijaisesti itse ratkaisemaan asiat – vasta siinä vaiheessa, kun omat taitoni ja osaamiseni eivät auta, osaan kääntyä Jumalan puoleen.

Kuitenkin Jeesus kehotti meitä ensisijaisesti lähestymään Häntä rukouksella. Rukous ei siis ole mikään kevyesti otettava, valinnainen asia, jota voi tehdä silloin kun itse sattuu haluamaan. Jos haluamme nähdä omassa ja muiden elämässä merkittäviä muutoksia, on rukous keskeisessä asemassa.

Juttelin jokin aikaa sitten hyvän ystäväni kanssa, joka totesi oman rukouselämänsä jääneen vähäiseksi. Samassa keskustelussa hän toi myös ilmi sen, kuinka siunattua hänen ja hänen perheensä elämä on ollut, eikä suuria vastoinkäymisiä ollut juuri tullut. Kun pohdimme, mistä tämä voisi johtua, toi ystäväni esiin ajatuksen hänen uskovan sukunsa vahvasta esirukouksesta, ja siitä millainen merkitys sillä on ollut hänen elämäänsä. En ollut aikaisemmin tajunnut, kuinka rukous voi vaikuttaa myös ennaltaehkäisevällä tavalla! Usein oma rukoukseni on hyvinkin reaktiivista, eli kriisin hetkellä tapahtuvaa. Kuitenkin ystäväni kertomus esirukouksesta on hyvä esimerkki siitä, että rukouksella voi parhaimmillaan olla proaktiivisia vaikutuksia, eli ne voivat varjella meitä hankalilta elämäntilanteilta.

Usein rukousvastausten saaminen venyy, ja silloin myös kestävyys on koetuksella. Rukoukseen liittyy jotain salattua, jonka tulemme ymmärtämään ehkä vasta taivaassa. Rukous on aliarvostettu ase, joka on paljon voimakkaampi ja aikaansaavampi kuin mikään muu asia maailmassa. Jos haluamme nähdä maailman ja oman elämämme muuttuvan, on siihen vain yksi keino. Miksi emme siis hyödyntäisi sitä?

Jos joku teistä kärsii, hän rukoilkoon; jos joku on hyvillä mielin, hän laulakoon kiitosvirsiä. –Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan.

(Jaak 5:13,16)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s